top of page
Yazarın fotoğrafıAyça Karaman

Gelişim Bülteni #22: Etkili ve gerçekçi hedefler belirlemek hakkında

Herkese merhaba!


Bu sayıda, gerçekçi hedefler belirlemek için neler yapabileceğimize odaklanıyoruz. Motivasyonu yüksek, hedeflerine sahip çıkan biri olmaya yönelik ipuçlarını, yöntemleri ve kaynakları konuşuyoruz. Hazırsanız, kağıdınızı, kaleminizi ve kahvenizi alın. Hemen başlayalım :)

gerçekçi hedefler belirlemek

Haftanın Önerisi


Hedef belirlemenin amacı önümüzü net bir şekilde görebilmek ve dolayısıyla hayatımızı kolaylaştırmaktır. Çoğu zaman ihtiyacımız olan hedef belirleme eylemi yapılacakları önceliklerine göre listelemek kadar basit bir eylemdir.

 

Bu hafta her akşam yatmadan önce 10 dakikanızı ertesi gün yapılacakları kısaca not almaya ayırın. Yapmanız gerekenleri belirledikten sonra onları bir öncelik sırasına göre sıralayın. Eğer çok fazla maddeniz varsa, azaltmaktan çekinmeyin.


Maddelerle Haftanın Kitabı


Bu haftanın kitabı Stephen R. Covey'in kaleminden "Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı". Kitabın başkarakteri Santiago'nun hikayesini anlatan bu kitaptan kişisel hayatımız için almamız gereken en önemli dersler şöyle:

 

  •  Kişisel Sorumluluk Alın: Davranışlarınızın ve eylemlerinizin kontrolünü elinizde tutun. Kararlarınızın (ve başarısızlıklarınızın) koşullarınız veya durumlarınız değil, kendi seçimlerinizin sonucu olduğunu farkedin.

  • Sonuca Odaklanarak Başlayın: Uzun vadeli hedeflerinizi ve hayatınızda neyi başarmak istediğinizi yazarak netleştirin. Değerlerinizin ve gerçekten önemsediğiniz şeylerin net bir vizyonunu oluşturun.

  • Öncelikli Olan Şeylere Öncelik Verin: Değerlerinizle ve hedeflerinizle uyumlu olan en önemli görevlere odaklanın. Önemli aktiviteleri acil olanlardan ayırt ederek, zamanınızı etkili bir şekilde yönetmeyi öğrenin.

  • Karşılıklı Faydayı Önemseyin: Karşılıklı fayda sağlayan anlaşmalara ve çözümlere yönelin. Tüm tarafların ihtiyaçlarına ve endişelerine değer vermek başarı şansını artırır.

  • Empatik Bir Şekilde Dinleyin: Karşı tarafı anlamak için empatik bir şekilde dinlemeyi pratik edin. Kendi görüşünüzü ifade etmeden önce diğerlerinin bakış açısını gerçekten anlayın. Bu, daha iyi iletişim ve problem çözme sağlar.

  • Kendinizi Yenileyin: Kendinizi düzenli olarak şu dört alanda yenileyin: fiziksel, sosyal/duygusal, zihinsel ve manevi. Kaynaklarınızı, enerjinizi ve sağlığınızı dengede tutun ve sürdürülebilir, uzun vadeli etkinlik yaratın.


Haftanın İlhamı


"Yeni bir hedef belirlemek veya yeni bir hayal kurmak için asla çok geç değildir." C.S. Lewis

 

Yaş bizim gözümüzde bir sınır olsa da bu sınır çoğu zaman gerçek değildir. Birçok koşulda her şey her yaşta mümkündür ve öğrenmenin hiçbir zaman yaşı yoktur.


Haftanın Önerilen Kaynakları


Video: Hedef Yerine Korkularınızı Tanımlayın (Türkçe altyazı mevcut)


Bunlar da hoşunuza gidebilir:



Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page