Gelişim Bülteni #17: Dikkat Dağınıklığıyla Mücadele Ve Odaklanma Becerisi Hakkında
- Ayça Karaman
- 9 Eki 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 23 Şub
Herkese merhaba!
Bu sayıda, dikkat dağınıklığıyla mücadelenin önemi ve odaklanma becerisi konularını konuşuyoruz. Daha dikkatli, yüksek konsantrasyonlu ve üretken biri olmaya yönelik ipuçlarını, yöntemleri ve kaynakları konuşuyoruz. Hazırsanız, kağıdınızı, kaleminizi ve kahvenizi alın. Hemen başlayalım :)

Haftanın Önerisi
Günlerinizin çoğunu ekran karşısında geçiriyorsanız, siz de dikkat hırsızlığının bir kurbanı olabilirsiniz. Dikkat çalınabilen bir öz kaynak. Etrafımızdaki her şey dikkatimizi çalmak için artık daha basit, daha renkli, daha gürültülü ve daha haz odaklı! Buna bir "dur" diyebilmek için ise odaklanma becerinizi güçlendirmeniz şart.
Bu hafta dikkatinizi çaldırmamak ve odaklanma becerinizi geliştirebilmek için sıkılma pratiği yapın. Evet, doğru duydunuz. Her gün sadece 15 dakika bütün uyaranlardan uzak sessizce oturun. Vücudunuzu ve zihninizi rahat bırakın. Elinize telefonunuzu alma dürtünüz ile mücadele edin. İsterseniz gözlerinizi kapatabilir ve nefesinize odaklanabilirsiniz. Her gün bu pratiği yapmak, zihninizi rahatlatacak ve daha rahat odaklanmanıza yardımcı olacak.
Maddelerle Haftanın Kitabı
Bu haftanın kitabı Johann Hari'nin kaleminden "Çalınan Dikkat" ve bu kitaptan almamız gereken en önemli dersler şöyle:
Odaklanma yeteneğimiz yüzyıllar içerisinde kötüleşti. Bu, kitle iletişim araçlarının artışı, uyku düzenimizin bozulması ve yaşam hızının artması gibi bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır. Ancak sosyal medya ve teknolojinin yükselişi bu kötüleşmeyi hızlandırdı.
Dikkatimiz ve odaklanmamız, iyi bir yaşam için temel bir gereksinimdir. Odaklanabildiğimiz zaman öğrenebilir, yaratabilir, iyi kararlar verebilir ve sorunları daha etkili bir şekilde çözebiliriz.
Sosyal medya uygulamaları, tasarımları gereği bağımlılık yapar. Teknoloji şirketleri, bizi uygulamalarda daha uzun süre tutmak için çeşitli teknikler kullanır. Dopamin tetikleyici ödüller ve bildirimler bizi sonsuz bir kaydırma döngüsüne sokar.
Aynı anda birden çok işi yapmaktan ve birden çok şeye dikkatinizi odaklamaya çalışmaktan vazgeçin. Çoklu görev bir efsanedir. Bir kerede iki şey yapmaya çalıştığımızda, aslında dikkatimiz ikisinin arasında geçiş yapar ve bu da dikkatimize zarar verir. Bunun yerine, bir seferde bir göreve odaklanmalı ve tamamen yaptığımız şeye kendimizi kaptırdığımız bir akış durumuna ulaşmaya çalışmalıyız.
Dikkar krizinin üstesinden gelebilmek için kendi alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Dikkat krizini başkaları çözemez. Bizler hayatlarımızda değişiklikler yapmalıyız. Örneğin ekran zamanımızı sınırlandırmalı ve ekrandan uzak molalar vermeliyiz.
Haftanın İlhamı
"Başarının ilk kuralı odaklanmadır. Tüm enerjileri bir noktaya yönlendirmek ve sağa sola bakmadan o noktaya doğrudan gitmektir." William Mathews
Bu yüzyılda bir şeyler başarmaya niyetliyseniz, dikkatinize hükmeyi öğrenmelisiniz. Bu bir seçenek değil, bir zorunluluk.
Haftanın Önerilen Kaynakları
Video: Beyninizin Odaklanmasını Nasıl Sağlarsınız? (Türkçe altyazı mevcut)
Podcast: Dikkat Dağınıklığına Son!
Bunlar da hoşunuza gidebilir:
Bu içerikte komisyonlu link bulunmaktadır. #işbirliği #ortaklık